Laatste nieuws

Geloof in de publieke ruimte-2

Het is heel jammer dat secularisten wat kreten slagen, en niet open staan voor discussie of nuances.
De laatste jaren wordt dat debat feller, ongenuanceerd. Gelovigen: christenen en moslims zijn de oorzaak van alle kwaad... Bepaalde politieke partijen hebben hier echt een handje van, jammer! Religie moet verbannen worden uit het publieke domein.

En als je dan vraagt naar hun argumenten, dan kun je de volgende platitudes horen:

 1. De Godsdienstoorlogen zijn een Holocaust geweest voor Europa in de 16de en 17de eeuw. Hier hebben deskundigen grondig naar gekeken. En stel dat het Godsdienstoorlogen waren (dat waren ze eigenlijk niet, zie het stuk van vorige keer), dan praat men over tienduizenden doden. Het is dus geen Holocaust, geen genocide. Maar het zijn tienduizenden teveel.
  Dan is de tegenvraag: denk je echt dat een religie-vrije maatschappij meer vrede, welvaart en minder doden brengt? De secularisten beamen dat graag. Maar dan is het tijd om hen te confronteren met de akelige getallen van de geschiedenis. Er zijn in de 20ste eeuw een aantal keren dit soort staten gerealiseerd met verschrikkelijke gevolgen. Om er een paar te noemen:
  • communistisch Rusland. Religie werd verboden en wat waren de vreselijke resultaten onder Stalin voor de bevolking o.a. in de goelags, maar ook een heel land als de Oekraine...
  • Nazi Duitsland onder Hitler...
  • Het regime van Pol Pot in Cambodja. De vreselijke gevolgen bekend onder de naam killing fields...
  • Oeganda onder Idi Amin...
  • China onder Mao Tse Tung (Mao Ze Dong)...
  Op internet is tegenwoordig heel wat informatie te vinden. Het gaat hier niet om tienduizenden doden, maar over tientallen miljoenen doden. Het secularisme is daarom de grootste bedreiging voor iedere samenleving en niet religie (!). Helaas durven de secularisten dit nooit in verband te brengen met hun eigen opvattingen. Ze zijn verblind door hun eigen opvatting. Er verschijnen zelfs al artikelen en ook boeken die secularisten betichten om net zo fundamentalistisch te worden als gelovige fundamentalisten. Als aan mij gevraagd wordt wat ik van fundamentalisme c.q. extremisme vind, dan noem ik als eerste bedreiging de seculiere fundamentalisten. Maar stottert men dan, en dan de jihadisten?
  Ja, natuurlijk er zijn helaas ook extremisten, die misbruik maken van hun geloof om anderen te terroriseren.
 2. De z.g. Godsdienstoorlogen uit de 16de en 17de eeuw waren oorlogen. Mensen werden gedood in oorlogshandelingen, maar niet hele gebieden, of hele landen, of bevolkingen werden rücktsichtlos vermoord. Als je bestudeert wat Stalin, Hitler, Pol Pot, Idi Amin. Mao Tse Tung gedaan hebben, had dat niets met oorlog te maken, maar hele bevolkingen werden gewoon afgeslacht. Het waren bewust opgezette vernietigingsstrategiën omdat men bepaalde geloven, gelovigen, mensen met bepaalde waarden niet wilde; ze stonden hun ideologie in de weg, dus die massa’s moesten vernietigd worden. En helaas is dat dan ook gebeurd.
 3. Het argument is b.v. een Kulturkampf, waarin de sterkste moet winnen.
  Hoe haaks staat dat op een christelijke overtuiging. Maar ook op die van Islam, Boeddisme, Hindoeisme, enz. Op deze leugen (die toch breed gedragen wordt) ga ik volgende keer verder in.

Leen La Rivière
voorzitter